Monday, October 6, 2014

Surat Al-'Ikhlāş (The Sincerity)

[Reflection on surah Al-Ikhlas (The Sincerity)]
Katakanlah: "Dialah Allah, Yang Maha Esa.
Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu.
Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakkan,
dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia". (Surah Al-Ikhlas)
Surah ini sangat disukai oleh para sahabat nabi. Sahabat nabi menggelarkan surah ini dengan lebih daripada 20 nama. Antaranya ialah:
- Surah penyembuh penyakit syirik
- Surah Samad
- Surah Asas (asas keseluruhan agama, misi Nabi Muhammad SAW)
- Surah Nur (cahaya al-Quran ialah Surah Al-Ikhlas)
- ...

Sahabat nabi sangat mencintai surah ini. Cintanya pada surah ini membolehkan dia masuk ke syurga. Bila kita cinta Allah, Allah akan mencintai kita kembali. 

Membaca Surah Al-Ikhlas seperti membaca 1/3 daripada al-Quran (Sahih Muslim). Kenapa 1/3? Kerana 1/3 daripada Al-Quran membicarakan tentang Allah, siapa Allah, dan iman. Surah ini ialah ringkasan paling komprehensif tentang tauhid. Jika kita betul-betul faham surah Al-Ikhlas kita tidak akan tergelincir ke jalan syirik. Ia hadiah istimewa daripada Allah kepada umat manusia.


Ayat pertama,
Katakanlah: "Dialah Allah, Yang Maha Esa.

Katakanlah, Dia Allah dan Dia Ahad (Satu). Mesej tauhid berhubung dengan mesej dakwah.

Ayat ke-2,
As-Somad: Yang Maha Diperlukan/ Tempat Meminta / Yang Maha Menjadi Tumpuan.
As-Somad maksudnya sesuatu yang dijadikan objektif dan matlamat utama; kita rasa nak mencapainya. Dalam surah ini, disebut Allah As-Somad. Allah ialah matlamat utama. Ini adalah sebab mengapa surah ini dinamakan  Al-Ikhlas kerana ikhlas membawa maksud kita buat sesuatu hanyalah dengan tujuan mendapatkan rahmat, kasih sayang dan belas ehsan daripada Allah.

[In Depth Analysis and Tafseer of Surah 112 Ikhlas by Nouman Ali Khan] 

Wednesday, September 24, 2014

Can I still go to Jannah?

Alya.

Sekarang ni setiap kali dia buat salah, contohnya jongket2 kerusi, sepah2 barang, lambat mandi pastu mama marah,  dia akan tanya

"Can I still go to Jannah?"

Sebabnya aritu nengok siri 'Always a traveller' by Miss Nina. Salah satu nya Ustazah Yasmin Mogahed cakap, dengan anak-anak kecik ni, kita kena tanamkan kat dia supaya sayang Allah dan cerita betapa bestnya syurga kat diorang. Apa-apa yang kita nak, semua ada kat Jannah. Aku ceritalah kat Jannah best, lebih best dari Disneyland, boleh makan aiskrim banyak-banyak, boleh main merry go round puas-puas, boleh duduk kat castle etc.

Semalam petang, dia jongket2 kerusi lagi dan entah macam mana kaki kerusi tu terhempap atas kuku kaki dia. Apalagi lebamla.. menangis, mama kat study room masa tu terus bergegas keluar. Dengan nangis2 dia tanya

"Can I still go to Jannah?"

Allahu Akbar.

"Of course you can, sayang. What's in Jannah?"

"I have a castle there.. like in the Frozen movie, snow castle."

"Can I go to your castle?"

"Yes, you can.. you'll have a bigggg bedroom, so cozy.."

"But, it must be very cold. Do I need a jacket?"

"No, you don't need that. It's nice and cozy.."

"Okay, thank you Alya. Are you ok now?"

"yes.."

Magic Kingdom, Orlando, Florida.