Tuesday, May 8, 2012

Sphagetti Bolognese

Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
Minyak zaitun
Butter/mentega
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cawan daging cincang
1 biji carrot
1 batang seleri
1 biji tomato diblender
Sedikit cendawan
200ml susu segar
Lada putih & lada hitam
Keju

Cara-caranya:
1. Rebus air hingga mendidih dan masukkan spaghetti. Kacau-kacau seketika dan masukkkan sedikit minyak zaitun supaya ia tidak melekat-lekat. Biar hingga lembut dan toskan.
2. Untuk sos: Tumis bawang besar dan bawang putih cincang dengan menggunakan 1 sudu minyak zaitun dan 2 sudu mentega.
3. Masukkan daging cincang. Goreng hingga keperangan.
4. Masukkan sayur2 yang dipotong dadu hingga lembut.
5. Masukkan susu dan biar hingga mendidih.
6. Masukkan tomato yang diblender.
7. Masukkan garam, gula, lada putih dan lada hitam secukup rasa.
8. Masukkan keju biar mendidih dan siap!!

No comments:

Post a Comment