Tuesday, March 27, 2012
Ayam Adobo
Bahan-bahan:
1 ekor Ayam
1 cawan kicap
2 sudu sos tiram
1/2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 inchi halia
Sedikit lada putih, lada hitam dan serbuk perasa.
Bay leaf (daun salam). * optional
5 tangkai cili kering *optional
Cara-caranya:
1. Rendam cili kering dengan air panas.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
3. Masukkan kicap dan sos tiram, biar seketika.
4. Masukkan ayam dan gaul2 sedikit sehingga agak garing.
5. Masukkan lada putih, lada hitam, garam, dan serbuk perasa.
6. Tambah air untuk kuah, tunggu hingga mendidih, masukkan bay leaf dan cili kering yang digunting-gunting sebagai hiasan. Siap!!
Labels:
Resipi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment